Pappas Bokförlag

Böcker av och med Otto von Friesen

MOLNET
Otto von Friesen, häfte 24 sid. 210x140mm. Dikter om våren och hösten.
Edikt Bokförlag 2006. Pris 50:-

PETRUSFISKEN
Otto von Friesen. Häfte, 16 sid. 210x128. Dikter om vår tid och de outforskade djupen.
Edikt Bokförlag 2006. Pris 50:-

FEM I TRE
Otto von Friesen. Mjukband m flikar 64 s. 220x140 mm.
Edikt Bokförlag 2006. Pris 110:-
Är klockan är fem i tre på mänsklighetens eftermiddag? Eller har dagen inte ens börjat gry? Dikterna i den här boken handlar om den utmaning det innebär att vara människa i vår tid. Den kräver av oss att vi tar oss själva och våra liv på allvar och söker den särskilda men ändå gemensamma väg som leder till något större än oss själva.
Boken finns också i en särskild utgåva med dikterna inlästa på cd-skiva av författaren. Pris 120:-

ANNO HAIKU
Otto von Friesen. Mjukband 100 s. 105x148 mm. Edikt 2005. 2:a upplagan. Pris 150:-
Den japanska treradingen är en diktform med tusenåriga anor. Ordet haiku kommer av japanskans hai = nöje, förströelse och ku = vers. Överförd till svenska innebär versformen att den första raden innehåller 5 stavelser, den andra 7 och den tredje raden 5 stavelser. En haiku anknyter traditionellt till årstiderna och är sakligt beskrivande, men är samtidigt ofta zenbuddistiskt och symboliskt dubbelbottnad . Anno Haiku följer våra svenska årstider i tur och ordning och läses med en kvarts varvs vridning medsols av boken för varje årstid. Boken innehåller slutligen en avdelning haikus utan årstidsanknytning, men relaterar istället till tiden och åldrandet. Anno Haiku är illustrerad med tuschmålningar av konstnären Lars-Göran Mann.
Pris endast 50:-

GOLV, FÖNSTER, FÄRG & KALK
Otto von Friesen. Hjälpreda i konsten att rusta upp hus och gårdar.
Mjukband, trådbunden, 88 sid, praktiskt A6-format för bakfickan. Rikt illustrerad av Lars-Göran Mann. Pappas Bokförlag 4:e upplagan, 2022. 90:-
Det största problemet för den som blivit ägare till ett gammalt hus är bristen på kunskap. Vad ska man använda för material – murbruk, färg, etc. Hur ska man gå tillväga när huset ska kalkas? Många går och frågar i färghandeln som skickar hem kunden med en spann vit plastfärg. Så börjar den långa vandringen på tröstlöshetens väg. Plastfärgen blir skitig och ful, den flagnar. Fukten stannar kvar i putsen som fryser sönder. Att ta bort plastfärg är en dyr och mödosam historia. Tänk om husägaren kalkat istället, så enkelt och billigt det hade blivit – och vackert! Till pingst hade längan lyst gnistrande vit i grönskan. Eller ta planket som målas om med så kallat "stugrött", en ful och dyr syntetisk färg - när det finns Falu rödfärg att koka själv, eller köpa för en billig peng, lättstruken och vacker.
Pris 90:- plus porto 30:-

PAPPAS SKAFFERI
Otto von Friesen. Mjukband 176 sid, bekvämt liggande format, plastlaminerad. 100:- Pappas Bokförlag 2003. Rikt illustrerad.
Pappas skafferi är färdkost för ungdomar och andra hungriga som inte bara vill gå på trender, utan förankra sitt kök i tidigare generationers erfarenheter och kunnande. "Vi blir vad vi äter", sa en gång vår svenska matmor Hiram. Att äta gott tillsammans är grunden för ett liv i lust och glädje. Goda och sunda råvaror är basen i Pappas Skafferi, enkel och rättfram matlagning den röda tråden. Pappas pekpinne riktas mot det onödiga och skadliga sockerberoendet som gör så många av oss feta och sjuka.
Fåtal ex 200:-

VÄNTAN
Otto von Friesen. Hft 24 sid. Dikter. Edikt Bokförlag 2003. 50:-

ATT STÅ DET ONDA EMOT
Om kriget och friheten
Inb 160 sid. Vilhelm Moberg-Sällskapet och Carlssons 2002. 80:-
Vilhelm Mobergs kraftfulla försvar för friheten mot de totalitära staterna före och under 2:a världskriget. Red och förord Otto von Friesen.
 

VI RUSTADE EN BONDESKEPPAREGÅRD
Otto von Friesen. Inb 136 sid, stort format, rikt illustrerad av Görgen Persson, Susanne Wachtmeister och författaren. Byggförlaget 2001. Pris 200:-
Berättelse i ord och bild om hur en barnfamilj tar hand om en förfallen gammal skånegård i fiskeläget Råå vid Öresund och rustar upp den med traditionella metoder. I boken skildras också de människor som bebott gården genom århundradena. Utförlig handboksdel om material och metoder ingår.

VÅRAT KÖK. EN ANNAN KOKBOK
Otto von Friesen. Inb 292 sid. Illustrationer av Gittan Jönsson,
Carlssons 2000. Slutsåld. Prova att söka boken hos www.bokborsen.se
Köket är hemmets hjärta, här lagas den goda och ursprungliga mat som gör livet värt att leva. Boken fick Föreningen Låt måltiden blommas diplom 2001 och Lilla Sällskapets diplom 2002. Kan finnas på Bokbörsen.

VILHELM MOBERG, SANNINGEN OCH FRIHETEN
Hft, 116 sid. Vilhelm Moberg-sällskapet 1998. Mitt pris 50:-
Red Otto von Friesen, med bidrag av Ingemar Algulin, Otto von Friesen, Åsa Domeij, Lars Furuland, Ingela Romare och Anna Christina Sundgren. Sanningskravet och frihetslidelsen i Vilhelm Mobergs författarskap belyses i denna spännande antologi till 100-årsminnet av författarens födelse.

ÖDETS PISKA
Otto von Friesen. Inb 51 sid, rikt fotoillustrerad av författaren. Carlssons 1993.
Slut på förlaget. Pris endast 80:-
Dikter och fotografier om livets innersta frågor och utmaningar.

KRUKAN FRÅN RAUS
Otto von Friesen. Inb 83 sid, rikt fotoillustrerad av författaren, andra utökade upplagan
Carlssons 1993. Slutsåld. Prova att söka boken hos www.bokborsen.se
En berättelse i ord och bild om den gamla stenkärlsfabriken i Raus, om människorna vid drejskivorna och det uråldriga hantverket.
Kan finnas på Bokbörsen.

ORD FRÅN SPISEN. LÄSEKOKBOK
Otto von Friesen. Inb 368 sid. Illustrationer av Göran Segergren. Carlssons 1989. Slut på förlaget, ett fåtal ex återstår. Slutsåld. Prova att söka boken hos www.bokborsen.se
Läsekokboken slår ett slag för de goda familjemiddagarna då barn och vuxna kommer samman och delar måltider lagade med kärlek och riktiga råvaror. Den gamla hederliga svenska mattraditionen kommer här till heders, bl a skrivs köttbullens historia. Författaren fick 1993 Gastronomiska Akademins guldpenna för "utomordentlig journalistik på gastronomins område".
Kan finnas på Bokbörsen.

I EGEN SAK. OBEKVÄMA INLÄGG I DET OFFENTLIGA SAMTALET
Inb 315 sid, Ordfront 1984. Slut på förlaget. Fåtal ex. 200:-
Vilhelm Mobergs journalistik i urval av Otto von Friesen. Demokraten och debattören Vilhelm Moberg i lysande, humoristiska och avslöjande inlägg om Sverige, svenskarna och deras överhet. Fylligt efterord av Otto von Friesen om Vilhelm Mobergs rakryggade kamp för svensk oavhängighet och demokrati.

Coniunctio. Årsbok för analytisk psykologi och Kultur 2007-2012
6 årgångar av denna den enda publikationen om CG Jungs analytiska psykologi. Redaktör Otto von Friesen. 140-200 s.  Pris 80:-
Spännande artiklar om människans inre världar, om det omedvetnas undanskymda men avgörande roll för våra liv.

Pappas Bokförlag

Så här beställer du böckerna

  1. Köp på plats hos SubRosa, eller beställ via epost pappasbok@telia.com,  tel/fax 042-26 16 20, eller via formuläret nedan.

Obs! Postens porto tillkommer.
Priserna inkluderar 6% bokmoms.

Beställningsformulär


Det tredje ögat
 Betraktarens öga
Kameralinsen är det tredje ögat, skriver Otto von Friesen. I vår tid hålls mobiltelefonens kameraöga vidöppet mot Facebook och Instagram. Bilderna från våra liv definierar vad vi gör och vem vi vill vara, som skuggor av det nyss upplevda. Men Ottos fotobok är något annat.
För Buddha var det tredje ögat i pannan vishetens öga, där vi kunde ”se” och få insikter om livet och existensen. Buddhisterna ser också ibland människan som ett hus med fem fönster, för sinnesintrycken, och en dörr för det insiktsfulla tänkandet.
Vår bild av oss själv formas av våra minnen som allt mer är våra bilder, som definierar vem vi är och hur vi lever.
Ottos bilder i ”Det tredje ögat” saknar tidsangivelser och för det mesta plats. Det är bilder från ett långt livs olika faser, tagna med riktig kamera inte mobil – vad jag vet. Många talar med Ottos formulering ”det omedvetnas språk”, eller åtminstone handlar det om bilder med gåtor. Jag ser dem, lägger in mina referenser i mitt seende, tolkar form och innehåll, berörs.
Den allra första bilden, Flytta hemifrån, visar ett barn och en soptunna på en bakgård, en pojke med sammanbiten min och en liten väska, som om han är på väg. Är det Otto som liten, undrar och hoppas jag? Fast egentligen spelar det ingen roll. Pojken ska inte flytta hemifrån. Eller? Jag kan inte tro det. Den talar till mitt omedvetna, signalerar uppbrott, rymma, ge sig ut i livet – och bär på en gåta som är något annat än vad jag tror. Det är allt jag kan veta.
Bilden är svartvit, liksom så många andra i ”Det tredje ögat”. Det ger bilderna och boken en speciell karaktär.
”Det tredje ögat” är betraktarens bok. Jag ser bilderna med mina förväntningar och fördomar, jag nalkas bildernas gåtor, som saknar svar – om man inte ihärdigt frågar ut fotografen.
Just därför blir de så spännande. Varje betraktare av fotona kan skapa sin berättelse av deras innehållsmässiga vaghet, som bilder av våra livs gång och tidens flöde.
Sören Sommelius

På segelmakarens tid är en berättelse i text och bild om hur fiskeläget Råå förvandlades under 1900-talet. Från en fattig men självmedveten ort med planer på att bli en egen stad till en förort till Helsingborg. 
Seklen rullar på. 1900-talet är både nära och långt borta. Minnena suddas ut. Under ett tiotal år var jag redaktör för Museitidningen, utgiven av Råå museum för fiske och sjöfart. Jag har upplevt Råå under större delen av mitt liv, från 1948 och sedan 70 år framåt. Mycket har förändrats under det dryga halvsekel som gått, på gott och ont. Råå har blivit eftertraktat som boplats, fastighetspriserna har skjutit i höjden. Den gamla befolkningen av fiskare och sjöfolk på läget har i många fall bytts ut mot en välbärgad medelklass med andra yrken. I den gamla hamnen trängs fritidsbåtar istället för skutor och fiskebåtar. Husbehovsfisket har fått stränga och onödiga restriktioner till förmån för det storskaliga trålfisket.
Råå i början av 1950-talet en fantastisk sommardröm för en femåring. Ett glittrande Öresund med sitt klara vatten och lena sandbottnar. Med tiden blev vi bofasta på Råå på allvar och fick uppleva höstens och vinterns kulingar och stormar. Knäckebrödet som aldrig blev riktigt torrt och knaprigt i fukten från havet.
Men också färsk fisk som rödspätta, skrubba, flundra, sill, ål och torsk – för att inte tala om makrill. Sillen lärde jag mig att salta in om hösten, på sommaren fläka och hänga på tork i skugga och drag från morgon till kväll för att sedan lägga på grillen om kvällen.
Segelmakarens blev mitt andra hem alldeles från början, med den gamla segelmakaren Jöns Petter, äldste sonen och fadersfiguren Enok, syskonen Judith, Ruth, Sara och brodern David. Dem ägnar jag den här boken.

På segelmakarens tid har nu utkommit  på Carlsson bokförlag. Priset är 250 -400 kr.